Icoana Maicii Domnului din Ierusalim

Icoana Maicii Domnului din Ierusalim (alta decât Panaghia Ierosolymitissa de la Mormântul Maicii Domnului - Ghetsimani), sărbătorită de Bisericile Ortodoxe la 12 octombrie, a călătorit în multe locuri. Peste tot au rămas copii ale ei, făcătoare de minuni.
Astfel, considerându-se a fi pictată de Sfântul Evanghelist Luca la 15 ani după Înălţarea Domnului la Cer, Icoana a fost dusă mai întâi în Constantinopol (453), de către împăratul Leon I, în biserica Izvorului Tămăduirii.

În timpul împăratului Heraclie, Constantinopolul a fost protejat de invazia sciţilor, prin mijlocirile Maicii Domnului din Icoană. Atunci Icoana Preasfintei Fecioare a fost mutată pentru circa trei sute de ani în Biserica Vlahernei. De acolo a ajuns în Korsun (Chersonese), fiind preluată de Sfântul Prinţ Vladimir, cel întocmai cu Apostolii, în 988. El a dus-o la Kiev, apoi a dăruit-o locuitorilor Novgorodului, când s-au creştinat.

Cucerind Novgorodul, ţarul Ivan cel Groaznic a luat Icoana Maicii Domnului şi a mutat-o în catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova, unde a rămas până în 1812, când a fost prădată de francezi şi dusă în catedrala Notre Dame – Paris.
 
.