ROgift

Icoana Maicii Domnului "Ajutătoarea celor smeriţi"


Icoana Maicii Domnului „Ajutătoarea celor smeriţi" („Care priveşte spre cei umiliţi", „Prizni na smirenie") a apărut în anul 1420, în apropierea lacului Stonii din ţinutul Pskovului. În aceasta, Maica Domnului este reprezentată şezând, cu un sceptru în mâna dreaptă şi cu Pruncul Sfânt pe genunchi. Iisus Hristos ţine în mâna stângă un glob (simbol al lumii create), iar cu dreapta El atinge faţa Maicii Sale, în mângâiere. În icoana originală, şi Maica, şi Pruncul, poartă pe cap coroane împodobite.
Icoana a plâns cu lacrimi de sânge în septembrie 1426, fapt corelat cu evenimente ulterioare, precum: foamete, incendiu de proporţii şi invazia unui prinţ lituanian aliat cu tătarii, toate din zona Pskovului. La 16 septembrie 1426 a avut loc mutarea icoanei în catedrala din Pskov, fapt comemorat până astăzi în Biserica Rusă.
Una dintre copiile celebre ale aceste Icoane „care plânge pentru lume", se află la Kiev. Aceasta a fost adusă la mânăstirea Intrării Maicii Domnului la Templu (Kiev) în 1992, de către schimonahia Feodora. Încă dinainte de a face minuni cunoscute, Icoana din Kiev a Maicii Domnului a fost iubită de credincioşi, datorită frumuseţii ei, pentru strălucirea deosebită a culorilor, dar şi fiindcă toţi cei ajunşi înaintea ei se simţeau îndemnaţi a se ruga vreme îndelungată acolo, spunând Maicii Domnului toate păsurile lor. 
.