Icoana „Axion estin" (Vrednică eşti) a Maicii Domnului


Icoana „Axion estin" a Maicii Domnului este pomenită în ziua de 11 iunie, când se comemorează minunea apariţiei Arhanghelului Gavriil, cu completarea rugăciunii „Ceea ce eşti mai cinstită...". Locul minunii a fost lângă schitul Protaton, în apropiere de mânăstirea Pantocratorului, în chilia unui călugăr şi a ucenicului său, la 11 iunie 982.
După această minune, Icoana a fost transferată în biserica Protaton. Chiar şi chilia unde a avut loc vizita Arhanghelului a primit numele „Axion estin". Piatra pe care a scris Arhanghelul ca pe hârtie s-a păstrat şi a fost dusă prin hotărârea Patriarhiei de Constantinopol în palatul imperial „Sfântul Ştefan".
Sfântul Cosma melodul (14 oct.) alcătuise în anul 720 rugăciunea „Ceea ce eşti mai cinstită..." - , intrată rapid în cult. Arhanghelul Gavriil a fost cel prin care Dumnezeu a binevoit să o completeze, care s-a arătat în chip de călugăr ucenicului din Athos. Icoana în faţa căreia s-au rugat împreună ucenicul şi Arhanghelul era de tip Eleousa, care, pe parcursul rugăciunii şi o vreme după aceea, a strălucit cu lumină nepământească.
Gavriil Arhanghelul a fost primul care a rostit (sau a cântat) „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi preanevinovată şi Maica Dumnezeului nostru", urmând abia apoi „Ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul L-ai născut, pe tine cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu te mărim".
Minunea nu e lucru de mirare, pentru că „se cuvenea"... o rugăciune de preacinstire a Maicii Domnului, alcătuită şi de îngeri şi de sfinţi, pentru Împărăteasa îngerilor, cea fără de asemănare între sfinţi.
Cuvintele de înger s-au imprimat în inima ucenicului care le-a dorit scrise spre păstrare. Se cunoaşte că în acest fel s-a arătat cine era călugărul venit în chilie, la privegherea de noapte, căci Gavriil Arhanghelul a scris cu degetul pe o ţiglă (după alte surse, pe o piatră), cuvintele de completare. De-acolo, rugăciunea s-a răspândit în forma completă, în toată Ortodoxia, după îndemnul mesagerului ceresc.
Mai mult, imnul „Cuvine-se cu adevărat" a fost introdus la puţin timp după minune în cadrul Sfintei Liturghii, imediat după sfinţirea darurilor de Pâine şi Vin. Auzim acum, înaintea Mântuitorului prezent prin Sfintele Daruri, cum se aduce laudă Maicii Acestuia, Theotokos... prin guri de oameni şi glasuri îngereşti.
Icoana din chilia ucenicului athonit a fost mutată îndată la Karyes.
Şi ea, pe lângă "ţiglă", era o mărturie a minunii petrecute. Apoi, răspândită (mai ales în Rusia) prin multe copii, a primit numele de „Axion estin" după numele rugăciunii, fiind extrem de îndrăgită şi iubită. Icoana mai este pomenită împreună cu Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, în ziua de 13 iulie.
 
.