Icoana Maica Domnului Zarvanitsia

Pentru prima data, Zarvanitsia a fost mentionata în 1442. În zilele invaziei mongole si tatare, Sfânta Nascatoare de Dumnezeu aparând în fata unui calugar de la Mânastirea Lavrei din Kiev (pestera), care s-a oprit in acest loc pentru a dormi. Dimineata a vazut lânga el icoana Maicii Domnului. În memoria acestui miracol el a construit o chilie intr-o pestera, unde a asezat aceasta icoana miraculoasa si a numit acest loc Zarvanitsia (deoarece aici, el a “adormit” ["zarvav"= a dormi]).
In 1740 a mai aparut o icoana miraculoasa în aceasta localitate, a Rastignirii Mântuitorului. Aceasta a fost asezata si ea în biserica din lemn. În timpul unui incendiu, în 1754 biserica de lemn a ars, dar icoana a ramas nevatamata si a fost transportata la biserica nou construita, cu hramul Sfânta Treime. Ferecarea Icoanei Maicii Domnului, facatoare de minuni, s-a facut în 1867. Intre 1930-1939 episcopul Nichita Budka a vietuit si a lucrat aici. Au fost construite o casa parohiala si o clopotnita, iar biserica a fost a fost renovata, la momentul respectiv. Însa, în 1944 biserica din lemn a manastirii a ars.
În 1991, Biserica Sfânta Treime a fost reconstruita si, în plus, în apropierea ei s-a construit si o mare capela. La 2000 de ani de la Nasterea lui Hristos a fost construita aici o grandioasa catedrala.
Pregatirea pentru aceasta sarbatoare a devenit un important eveniment spiritual, de referinta, pentru Zarvanitsia. Apoi, o biserica cu hramul Bunei-Vestiri a fost construita ca poarta de intrare. Catedrala Maicii lui Dumnezeu este mareata, construita în stilul arhitecturii traditionale vechi ucraineene. Este o cladire în forma de Cruce, cu cinci cupole si doua biserici: una la nivelul solului, cu hramul Nascatoarei de Dumnezeu de la Zarvanitsia si alta subterana, cu hramul Sfintei Treimi, cu iesiri pe terase.
Dominanta complexului este nivelul al patrulea, al clopotnitei. Inaltimea sa este de 75 de metri. Ea detine cinci clopote, facute în Polonia si în Ucraina. Cel mai mare dintre ele a fost insemnat cu numele Printului Vasiliko Terebovlianski.
 
.