Icoana „Jirovitk |
Icoana „Jirovitk” a aparut singura In anul 1470, In apropierea granitei dintre Jirovita si Grodnesk. In padurea de acolo, care apartinea demnitarului lituanian ortodox Alexander Solton, niste pastori au vazut o lumina puternica, Intre ramurile unui par.
Apropiindu-se de acel pom, pastorii au zarit In el o icoana micuta a Maicii Domnului, de unde provenea lumina.Cu multa evlavie, acei pastori au luat icoana si i-au dat-o stapanului padurii. Alexander Solton a primit icoana Jirovitk ca pe un obiect oarecare.
A doua zi, avand invitati, Alexander a dorit sa le arate icoana, Insa nu a mai gasit-o In locul unde o pusese.In scurt timp, pastorii au gasit iarasi icoana la locul ei, In acelasi pom, Inapoindu-o iarasi lui Alexander. De data aceasta, stapanul a primit cu tot respectul icoana descoperita, promitand sa ridice o biserica pe locul pomului, In cinstea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.In jurul bisericii din lemn ridicate s-a format o asezare si o parohie. Insa In jurul anului 1520 biserica a ars complet, In ciuda eforturilor disperate ale localnicilor de a stinge focul si de a salva icoana.
Cu totii au crezut ca aceasta a fost distrusa.Insa, fiul unui taran, Intorcandu-se Intr-o zi de la scoala, a avut o viziune extraordinara: Preacurata Fecioara stralucea, stand pe o piatra a bisericii arse si tinand In mana icoana considerata pierduta.Copilul nu a Indraznit sa se apropie, dar a povestit rudelor si cunoscutilor despre viziunea sa. Cu totii au considerat viziunea drept o descoperire dumnezeiasca si s-au Indreptat Impreuna cu preotul spre locul fostei biserici.Pe o piatra, cu o candela aprinsa dinainte, Icoana Maicii Domnului Jirovitk statea neatinsa de foc. Pentru o vreme, ei au dus icoana In casa preotului, pana cand au construit In locul bisericii din lemn una din piatra, In care au mutat Icoana facatoare de minuni.La o suta de ani dupa aceste evenimente, In apropierea bisericii din piatra, a fost ridicata o manastire, care s-a straduit sa mentina credinta ortodoxa a localnicilor, asaltati de greco-catolici si romano-catolici. Calugarii de aici au Imbinat o asceza severa cu activitati misionare In sprijinul mirenilor. Dar In perioada 1609 – 1839 manastirea a fost cedata uniatilor, inclusiv Icoana facatoare de minuni intrand sub controlul lor. In acest rastimp, icoana a fost venerata si de uniati, si de catolici. Abia In 1839 manastirea a fost retrocedata ortodocsilor, si icoana Impreuna cu ea.In timpul primului razboi mondial, icoana a fost mutata la Moscova si returnata manastirii In 1920. In prezent ea se afla In catedrala Adormirii Maicii Domnului a manastirii Zhirovitsk (dioceza Minsk), fiind renumita pentru ajutorul acordat.