Icoana de la Rdaseni |
În calea necazurilor, oamenii nu pot pune stavilă. Neputincioşi de multe ori, caută scăpare la Hristos şi la Maica Lui. Credinţa le este mângâiere în momentele dificile ale vieţii. Iar Maica Domnului este mare mijlocitoare înaintea tronului ceresc. Icoana de la Rădăşeni sau Portăriţa este vestită nu numai în întregul ţinut al Moldovei, ci peste tot în ţară. Ajută mulţi credincioşi şi este cunoscută ca icoană făcătoare de minuni. Pelerinii vin din toate colţurile ţării. Aud de minunile icoanei Maicii Domnului de la Rădăşeni şi se roagă cu speranţă. Şi pleacă cu această speranţă. Se vede pe chipurile lor, după ce petrec câteva clipe în biserică şi vorbesc cu părintele paroh. Despre sine şi vindecările întâmplate la icoana în faţa căreia slujeşte, preotul de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Rădăşeni nu vorbeşte mult: „Sunt aşa cum mă vedeţi. Asta este viaţa mea. Cât despre icoană, cele mai multe lucruri se pot afla îngenunchind în faţa ei, la rugăciune“.În Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, din Rădăşeni (un sat de lângă Fălticeni), chipul Maicii Domnului cu Pruncul dintr-o icoană mare şi frumoasă priveşte cu ochi buni pe fiecare credincios care vine şi i se închină. Pentru mulţi dintre aceşti oameni, Împărăteasa cerurilor este ultima scăpare, ultima alinare în lupta cu toate cele rele ale vieţii. Vin pelerini din toate colţurile ţării. Cei mai mulţi dintre ei - oameni maturi, trecuţi demult de prima tinereţe.
Biserica in care se afla primeste mereu oameni apasati de nevoi si necazuri. In duminici si sarbatori, ca si-n zile de rand, slujitori ai Bisericii, dar si nenumarati credinciosi ingenuncheaza inaintea acestei Sfinte Icoane, punandu-si nadejdile in mijlocirea Maicii Domnului. La resfintirea bisericii "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din 16 iulie 1995, trei arhierei, 40 de clerici si aproximativ 30.000 de credinciosi au transformat tarnosirea intr-o sarbatoare a intregului tinut.Biserica din Radaseni pastreaza intre odoarele ei de pret si un epitaf pictat de vestitul iconar Irineu Protcenco de la Sihastria, din vremea in care satul avea o stransa legatura cu aceasta manastire. Tot in aceeasi perioada, Arhimandritul Cleopa Ilie a slujit Sfanta Liturghie de mai multe ori in sat si chiar randuiala inmormantarii sau parastasului pentru unii credinciosi ravnitori. Asa a inceput sa se teasa firul acestei istorii. In fiecare zi, icoana adauga alte si alte minuni, pe care oamenii credinciosi le stiu si le marturisesc.
In randuiala de sfintire a icoanelor Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu se spune: "...Binecuvanteaz-o cu binecuvantarea ta cea cereasca si-i da ei puterea si taria facerii de minuni. Fa-o vindecatoare si izvor de tamaduiri tuturor celor ce in dureri se vor pleca in fata ei si vor cere de la Tine ajutor prin Nascatoarea de Dumnezeu...".
In puterea icoanei din Radasaeni se afla intreaga implinirea acestei rugaciuni facute cu atata staruinta, in cetatea cea neingenuncheata a Ortodoxiei, la Sfantul Munte Athos, in 1891.
http://icoane-miracol.blogspot.ro/2011/12/icoana-maicii-domnului-de-la-hadambu.html
In puterea icoanei din Radasaeni se afla intreaga implinirea acestei rugaciuni facute cu atata staruinta, in cetatea cea neingenuncheata a Ortodoxiei, la Sfantul Munte Athos, in 1891.
http://icoane-miracol.blogspot.ro/2011/12/icoana-maicii-domnului-de-la-hadambu.html