Icoana cu trei mâini de la Biserica „Maica Precista"

Biserica „Maica Precista" din Ploiești adăpostește o icoană făcătoare de minuni. La icoană s-au rugat, de-a lungul timpului, personalități importante precum Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, actorul Toma Caragiu, istoricul Nicolae Iorga.
Minunile înfăptuite de-a lungul anilor în micuța biserică din Ploiești au avut un ecou la fel de discret ca și faima icoanei în care Maica Domnului este reprezentată cu trei mâini. Cu toate acestea, orice credincios știe că, aici, rugăciunile lui sunt ascultate.
 Icoana „Maica Domnului cu Pruncul" a fost donată de ţarul Alexandru al II-lea al Rusiei, în timpul războiului ruso-româno-turc, în 1877, după ce împăratul a petrecut Paștele la Ploiești, înainte de a merge pe frontul Războiului de Independență, și a fost impresionat de credința românilor și de slujbele preoților.
Icoana este realizată dintr-o combinaţie de aur şi argint, iar cea de-a treia mână apare în colţul din dreapta jos al icoanei. „Ferecătura este din anul 1805 și, se pare, icoana de dedesubt este mult mai veche. Este o valoare a întregului neam românesc", ne-a mai spus părintele Ștefan Mușat.
Legendele referitoare la icoană adâncesc aura de mister. Se spune că artizanul ei a făcut-o cu trei mâini pentru a-i proteja pe cât mai mulți credincioși cu puterea ei sau că pictorul a visat că mâna i-a fost retezată în război și, sub impresia unui sentiment foarte puternic, a pus o mână în plus în tablou, pentru a nu rămâne niciodată fără ea.
 
.