Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului “Umilenie”


Icoana a fost păstrată de Cuviosul Serafim de Sarov în chilia sa. Cu uleiul din candela ce ardea în faţa icoanei, Cuviosul Serafim îi ungea pe cei bolnavi şi aceştia se vindecau.
În faţa acestei icoane Cuviosul a şi trecut la Domnul. Icoana mai este numită «Bucuria tuturor bucuriilor». Aşa o numea deseori însuşi Cuviosul Serafim. După mutarea Cuviosului Serafim în rândul sfinţilor, ţarul Nicolae al II-lea a dăruit icoanei un veşmânt de mare preţ.
În anul 1927 mănăstirea Diveevo, unde se păstra originalul icoanei «Bucuria tuturor bucuriilor», a fost închisă, chipul sfânt a reuşit însă să fie scos pe ascuns.
Timp de decenii icoana a fost păstrată de către oameni evlavioşi. În luna iunie a anului 1991, icoana a fost predată Patriarhului Alexei II-lea, iar astăzi se găseşte în reşedinţa Patriarhală.
Odată pe an – în sâmbăta Acatistului Bunei Vestiri – Icoana Cuviosului Serafim “Umilenie” de la Diveevo este scoasă spre închinare în catedrala Patriarhală „Botezul Domnului”.
Data prăznuirii icoanei făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a Cuviosului Serafim de la Diveevo ("Umilenie") - 10 аugust (28 iulie stil vechi).
 
.