ROgift

Icoana cu “trei ochi şi două guri” a Maicii Domnului

Icoana cu “trei ochi şi două guri” nu are o dată de prăznuire în calendarul ortodox românesc, aşa cum obişnuiesc să aibă în calendarele proprii ortodocşii ruşi sau greci, pentru Icoanele făcătoare de minuni cunoscute lor, însă se poate observa un flux mai mare de pelerini, doritori să se închine la Icoană, la praznicul din 6 august – data intrării Icoanei în
posesia Mânăstirii – la hramul Mânăstirii – Naşterea Maicii Domnului – şi în general, la sărbătorile închinate Maicii Domnului. De altfel, pe tot parcursul anului, cu precădere la Maslurile săvârşite în miez de noapte, vin să se roage sute de credincioşi.
Pentru miile de întrebări care vor neaparat sa explice o minune, la care a trebuit să facă faţă, părintele stareţ Antonie a încercat o explicaţie: “Al treilea ochi este cel cu care veghează, cu milă şi nesfârşită bunatate, asupra lumii, iar cele două guri, una închisă şi alta întredeschisă, arată tacerea – pe de o parte – şi vorbirea cu rost în dreapta credinţă – pe de altă parte”.
Vindecările, ajutorul în situaţii extreme – cu alte cuvinte, minunile – vorbesc de la sine despre forţa cu care urcă la Ceruri rugăciunile rostite în preajma acestei neobişnuite Icoane.Mânăstirea Giurgeni a fost dată în folosinţă ca mânăstire de maici, în preajma anului 1750, imediat după ce boierul Giurgiu a înfiinţat, în 1724, o aşezare care îi poartă numele, la numai câţiva kilometri de târgul Romanului. Din 1831, Mânăstirea se bucură de primirea Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu trei ochi şi două guri. În 1959, comuniştii au sigilat porţile Mânăstirii şi le-au arestat pe măicuţe, abia în 1991, Mânăstirea fiind reînfiinţată, de această dată ca mânăstire de călugări, mai informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, in urma unei aprofundate cercetari, filolog Stanciu Ana.
 
.